Actueel

woensdag 23 oktober 2019

Geschiedenis bureaustoel

Vind het op #thopedia

Is een (ergonomische) bureaustoel van de THO ‘heel gewoon’?

Nee, niet de Terborgse HandelsOnderneming heeft de bureaustoel uitgevonden, we waarderen uw gedachten maar het ‘zit’ net even anders. Dagelijks maken er over de hele wereld miljoenen mensen gebruik van een bureaustoel. De eerste stoel die een (heel) klein beetje lijkt op de stoelen van deze tijd is echter pas zo’n 150-200 jaar geleden ontstaan. Charles Darwin heeft voor zover bekend de basis voor de huidige bureaustoelen gelegd. Stoelen waren er natuurlijk al wel maar Darwin bedacht dat het wel héél handig zou zijn om zijn stoel uit te rusten met wielen. Voor het complete verhaal toch eerst even wat verder terug:

‘Pak een stoel, kom erbij zitten!’ rond 3000 v Chr. niet vanzelfsprekend

Iets dat op een stoel leek, dook volgens de boeken voor het eerst op ergens rond 3000 v. Chr. in het oude Egypte. Dit waren echter eerder items bedoeld om de status van de eigenaar aan te geven. Leden van de Egyptische elite kochten zitmeubelen welke met bladgoud versierd waren, ‘Jan met de Pet’ mocht daarentegen al heel blij zijn met een zacht stukje op de vloer.

Bureaustoel versie 1.0                                                                                                                                  

Ergens rond 1900 v. Chr. kwamen de eerste stoelen toegespitst op ambachtslieden waardoor zij zittend konden werken. Deze zitmeubelen werden uitgerust met een rugleuning waarvan de hoek iets verder naar voren was gezet zodat de werkzaamheden makkelijker verricht konden worden.

Charles Darwin

Pas zo’n 150-200 jaar geleden (lees: klein stapje van ca. 3750 jaar) bedacht Charles Darwin, de vader van de evolutietheorie, dat het wel makkelijk zou zijn de stoel uit te voorzien van wielen;

Darwin werkte als bioloog in Engeland aan zijn evolutietheorie. Hiervoor bestudeerde hij een (tijdens zijn wereldreis verzamelde) immense hoeveelheid materialen/monsters. In de ruimte waarin hij dit deed ergerde hij zich er mateloos aan dat hij iedere keer moest opstaan om datgene te pakken dat hij nodig had en nét niet binnen handbereik stond.

Online even snel een bureaustoel bestellen bij de Terborgse HandelsOnderneming BV  was toen nog niet mogelijk. Darwin besloot om zijn leunstoel aan te passen. Of hij dit zelf heeft gedaan, de handige buurman of het klussenbedrijf (De Technische Dienst van de THO in ieder geval niet) weten we niet maar goed: men neme vier metalen poten, een paar wielen, misschien wat verloren uurtjes en zie hier het resultaat:

Charles Darwin was naast een slimme vogel ook een handige harry!

Kantoormedewerkers verdienen de centen wel heel makkelijk/comfortabel

De Centripetal Spring Chair (1849) is de eerste stoel die het antwoord bood op de vraag naar een stoel voor zittend werk. Die vraag werd groter gezien de groep kantoormedewerkers als gevolg van de industriële revolutie ook steeds groter werd. Ontwerper Thomas E. Warren hoopte in de VS met dit ontwerp op een succes en dat werd het!

Natuurlijk was er ook commentaar op de stoelen (met name van mensen die er niet mee werkten). Ze werden te comfortabel geacht! Wie kent de uitspraak niet dat ‘mensen op kantoor niets anders doen dan de hele dag in de stoel hangen?’ Stamt ook vast uit die tijd…

 

Copy-paste

Als snel namen anderen het idee van Warren over en kwamen er veel andere aanbieders bij. Na de wereldtentoonstelling van 1851 in Londen (waar een stoel gepresenteerd werd met enkele verbeteringen zoals een verstelbare zithoogte en rugleuning) alsmede door de massaproductie van stoelen werd het ook voor de gemiddelde organisatie met kantoormedewerkers interessant. Begin twintigste eeuw werd de kantoorstoel dan ook een steeds normaler item in de kantooromgeving.

Bureaustoel versie 44.898.2

De basis van de huidige bureaustoelen ligt dus al even achter ons, niet dat ze toen wat instelmogelijkheden betreft ook maar een klein beetje op de huidige stoelen leken. In de jaren 50 en 60 werden er mooie stoelen ontworpen en geproduceerd, de looks gingen destijds boven comfort, niet meer voor te stellen nu.

1970 tot 20..

De komst van de computer bracht het een en ander teweeg… Meer kantoorwerkplekken dan ooit te voren verschijnen(still counting). Om kantoormedewerkers zo productief mogelijk te laten zijn werd ergonomie steeds belangrijker. De THO komt eigenlijk ‘pas’ vanaf 1989 in beeld maar was wel 1 van de eerste partijen in Nederland die zich specialiseerde in de ‘zo goed als nieuwe’ kantoorinrichtingen. Op de website www.terborgse.nl vindt u een gigantisch ruim assortiment bureaustoelen. Zitinstructies worden door de THO ook vaker dan eens gegeven, bij aanschaf in 1 van de showrooms of gewoon op de werkvloer, daar waar het gebeurt.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.