Uw bureaustoel en werkplek instellen

Werkplekinstelling

Een juiste zithouding vormt de basis voor gezond computerwerk. De bureaustoel dient als uitgangspunt genomen te worden voor de inrichting van uw werkplek.

Bureaustoel instellen

De bureaustoel moet minimaal aan de NEN-EN 1335-1 voldoen, maar bij voorkeur ook aan de NPR 1813:2003. Lees bij voorkeur de handleiding van de stoel, vaak hangt die onder de zitting. Kunt u die niet vinden, dan kunt u uw bureaustoel met de volgende methode correct instellen:
 

 1. Zet uw rugleuning rechtop. Sommige stoelen hebben de mogelijkheid om de zitting enigszins te kantelen, indien relevant, zet de zitting van uw stoel horizontaal.
 2. Stel de hoogte van uw zitting zo in, dat uw bovenbenen horizontaal zijn. Let in ieder geval op dat de knieën zich nooit hoger bevinden dan uw heupen. In dat geval zit u zeker te laag. Om de zithoogte te bepalen gaat u voor uw stoel staan en brengt u de bovenkant van de zitting op gelijke hoogte met uw knieholte (houd hierbij rekening met de invering van de stoel). Als u vervolgens gaat zitten dienen uw voeten met gemak plat op de grond te kunnen rusten. Uw bovenbenen horen hierbij horizontaal te lopen. Uw bovenbeen en onderbeen hebben een hoek van ongeveer 90°. Indien dit niet mogelijk is dient u een voetensteun te gebruiken.
   

 3. Stel nu de zitdiepte in. Bij de meeste stoelen wordt dit bereikt door de zitting naar voren of achteren te schuiven. Bij sommige stoelen moet hiervoor de rugleuning naar voren of achteren worden verplaatst. Vuistregel is dat er een gebalde vuist (vier vingers) past tussen de voorzijde van de zitting en de binnenkant van de knie, zonder dat daarbij ruimte overblijft en bloedvaten en zenuwen niet werden bekneld.      

 4. Stel de hoogte van uw rugleuning in. Over het algemeen heeft de rugleuning onderaan een bolling, de lumbaalsteun. Die dient zo ingesteld te worden dat hij in de rug holte valt; bij een goede instelling ervaart u ogenblikkelijk een verbeterde rug ondersteuning, met name voor het bekken en daarmee ook de wervelkolom. Als stelregel mag men gebruiken dat de lendesteun hierbij ter hoogte van de broekriem mag zitten. Hoewel elke wervelkolom een licht gebogen s-vorm heeft, is de gedetailleerde vorm van iedere wervelkolom uniek. Bij het zitten treden er vooral op de lendenwervels zeer grote belastingen op. 70 tot 80% van de rugklachten vindt hier zijn oorsprong. Omdat de romplengte en de kromming van de wervelkolom van persoon tot persoon sterk verschillen, moet zowel de hoogte als de dikte van de lendesteun instelbaar zijn.

 5. Stel de hoogte van uw armleggers in. Plaats nu eerst de vingers van een van uw armen op het sleutelbeen en laat de arm omlaag hangen. Breng vervolgens de armleuning omhoog tot deze de elleboog raakt. Stel de andere armleuning op dezelfde hoogte. Stel indien mogelijk de armleuningen ook in de breedte in, zodanig dat de ellebogen bij typwerkzaamheden ondersteund worden. Armen wegen 10% van het lichaamsgewicht. Om goed te kunnen uitrusten, moeten ook de armen worden ondersteund.
   

Uw bureaustoel staat nu goed ingesteld. 


 

Bureautafel

 

De hoogte van uw bureau wordt afgeleid van de hoogte van uw stoel, de hoogte van het bureau is in principe gelijk aan de hoogte van de armleuning. Het werkblad moet minimaal 120 cm breed zijn en voldoende diep om de juiste kijkafstand bij de gebruikte maat beeldscherm te realiseren. Gemiddeld is een diepte van 80 cm voldoende als gebruik wordt gemaakt van een flatscreen.
 

Beeldscherm
 

 1. Plaats het beeldscherm bij voorkeur met een kijkrichting parallel aan het raam (zo kijkt u niet tegen het (zon)licht in of reflecteert het niet in uw beeldscherm). Houd ongeveer een meter afstand tussen raam en beeldscherm om lichtinval op het scherm te verminderen.
   

 2. Zorg dat uw beeldscherm recht voor u staat, dit voorkomt een verdraaide houding.
   

 3. Zorg dat uw beeldscherm met de bovenste werkregel niet hoger staat dan op ooghoogte. Omhoog kijken is extra belastend voor uw nekwervels.
   

 4. Werkt u veel vanaf documenten, plaats dan een documenthouder tussen toetsenbord en beeldscherm.
   

 5. Probeer de muis zo dicht mogelijk voor uw lichaam te bedienen als uw toetsenbord dit toelaat. Dat voorkomt een overbelasting van uw schouder door veelvuldig heffen van uw arm.
   

Kijkafstanden beeldscherm    

De kijkafstand dient minimaal 60 cm, maar liever meer dan 60 cm, te bedragen. De kijkafstand wordt bepaald door de tekenhoogte waarbij de kijkafstand minimaal 150 en liefst 200 maal de tekenhoogte is (een tekenhoogte van 4 mm komt dus overeen met een kijkafstand van 60 cm).
 

Een relatief grote kijkafstand is voor de ogen minder belastend, omdat de ogen niet zo sterk hoeven te accommoderen, voorwaarde is wel dat de tekens op het scherm evenredig groter worden.


 

Richtlijn kijkafstand:
 

Beeldschermformaat       Optimale kijkafstand       Acceptabele kijkafstand

14 inch                              50 cm                            50 - 70 cm

15 inch                              60 cm                            55 - 75 cm

17/18 inch                        70 cm                            60 - 85 cm

21/22 inch                        90 cm                            75 – 105 cm
 

Algemeen
De beste zithouding is “De volgende zithouding”. Met andere woorden blijf actief op de bureaustoel en verander regelmatig van zithouding. Dit kun je doen door langdurig beeldschermwerk af te wisselen met andersoortig werk of bijvoorbeeld gebruik te maken van een zit-/sta werkplek. Het voordel van een zit- sta bureau is de mogelijkheid om ook staand te werken.

Advies voor een ergnomische werkplek?

Advies nodig voor een ergnomische ingerichte werkplek? De specialisten van THO helpen u graag verder! Wij adviseren en helpen u bij een juiste inrichting van uw werkplek. Neem contact met ons op voor meer informatie of kom langs in één van onze vestigingen. Wij zijn te vinden in: 

 

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.